Wat is jouw verlies ?


Dat is heftig” zegt een man die mijn videoclip heeft gezien. In deze video- clip vertel ik over mijn coachpraktijk waarin ik mensen coach die te maken hebben met verlies.

“ Wat is heftig ? vraag ik. “ Nou, al die verdrietige mensen in je praktijk en dat drama…” .
Ik kijk hem verbaasd aan. Want zo ervaar ik het helemaal niet.

Natuurlijk vloeien er wel eens tranen. Gelukkig wel. Want er is wel iets gebeurd, waardoor iemand verdrietig is geworden. Dat mag naar buiten. In de vorm van tranen of welke emotie dan ook.

Dat drama.... Het drama van verlies. Verlies in vele vormen: verlies van energie of humor. Verlies van werkplezier of je relatie. Verlies van je baan of je kinderwens.
Er is veel verlies. Elke dag weer.

Het kan er plotseling zijn, onverwachts of je zag het aankomen. Het kan op zichzelf staan of er zijn de afgelopen jaren vaker momenten van verlies langsgekomen.
Je kan er knap veel last van hebben. Denk aan onrustig slapen, hoofdpijn, piekeren en emoties die alle kanten op gaan. En doordat je niet lekker in je vel zit, gaat je werk en/of relatie ook niet meer vanzelf.

Logisch, want er is ook wat gebeurd. Al kun je niet altijd een oorzaak aanwijzen.
Gun jezelf om naar jouw verlies te kijken. Hoe komt het dat je geen plezier meer hebt ? Waar is je energie gebleven ? Hoe vind je jouw vorm bij het verlies van je relatie, baan of kinderwens ? Wat is jouw verlangen hierin en hoe kun je dit (opnieuw) vorm geven ?

Ik vergelijk verlies wel eens met deze dag. Want deze dag komt na vanavond nooit meer terug. Wanneer je deze dag achter je laat en loslaat, is je leven tegelijk een dag korter en een dag rijker geworden.

Verlangen en verlies